Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Motion 2006:25
av Eric Muhl
 
 
Ekumeniken och kyrkoordningen
 

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utforma ett förslag till avsnitt om ekumeniken i kyrkoordningen med inriktning på grundläggande förutsättningar, ansvar och stöd i de ekumeniska relationerna.

Motivering

Kyrkoordningen (KO) reglerar ett antal förmodade ekumeniska frågor i samband med gudstjänstliv och kyrkogemenskap. Samtidigt deltar Svenska kyrkan i ett flertal ekumeniska sammanhang och agerar efter givna mönster och traditioner. Dessa finns inte angivna i KO utan verkar betraktas som en verksamhet som utförs på uppdrag av Kyrkostyrelsen med yttranden från Biskopsmötet, KO 12 kap. 3 §. I de ekumeniska sammanhangen har ärkebiskopen en självklar del, som ordförande i Kyrkostyrelsen, Biskopsmötet och Läronämnden. En ordning som har fungerat och lett oss fram till dagens ekumeniska överenskommelser på vägen till enhet.

Ekumenik är en verksamhet som ligger på nationell nivå när det gäller avtal om kyrkogemenskap m.m. samtidigt som de pastorala nivåerna i kyrkan är stiften och församlingarna. KO ger inget samlat grepp på vad den ekumeniska målsättningen är för Svenska kyrkan. Endast i undantagsfall framgår hur församlingar och stift ska hantera ekumeniska frågor.

Sveriges Kristna Råd (SKR) är en organisation som verkar för att ge en plattform för kyrkorna att mötas på högsta nivå. Samtidigt har ett flertal församlingar upprättat lokala ekumeniska råd för att förbättra de lokala relationerna. Dessa två har viss samhörighet, men erfarenheterna från de ekumeniska kontakterna förs på något sätt tillbaka in i kyrkorna på lokalnivå och stannar där, även om SKR generöst bjuder in till överläggningar och rådslag. En konsekvens av att Sveriges Kristna Råd är en plattform för nationell nivå.

Det vore därför till stor hjälp för stift och församlingar om det i kyrkoordningen inte bara definieras vem som har beslutanderätten i samband med kyrkogemenskaper, konfirmationer, gemensamma gudstjänster m.m. utan även pekas på viktiga grundläggande förutsättningar för ekumenik på de pastorala nivåerna, stift och församling, och nationell nivå. Ett kapitel om ekumenik i KO skulle i inledande texter formulera dessa grundläggande förutsättningar och i några följande paragrafer formulera vem som har det ekumeniska uppdraget, vilka möjligheter det finns för de pastorala nivåerna att verka ekumeniskt, var stöd för ekumeniska frågeställningar kan fås.

Stenungsund den 17 juli 2006

Eric Muhl

Previous PageAlla motionerNext Page